Suzuki

Talent Education Suzuki Institute Belgium

Biografie

Shinichi Suzuki wordt in 1898 geboren in Nagoya (Japan) en sterft een kleine honderd jaar later in 1998.

Hij is de zoon van de stichter van de grootste vioolfabriek ter wereld.  Zelf start hij zijn vioolstudie op 17-jarige leeftijd en gaat hij in Tokio studeren.  Nadien reist hij naar Duitsland waar hij een leerling wordt van de beroemde vioolpedagoog Karl Klingler.

Vanaf 1945 ontwikkelt hij een nieuwe onderwijsmethode: de moedertaalmethode. Sommige van zijn eerste leerlingen, Toshiya Eto en Koji Toyoda, worden met de moedertaalmethode beroemde concertviolisten.

Vanaf de periode dat Shinichi Suzuki de moedertaalmethode ontwikkelt, concentreert hij zich uitsluitend op het les geven aan kinderen en adolescenten.

Voor zijn pedagogisch werk krijgt hij overal eretitels en prijzen en hij ontvangt zelfs 8 eredoctoraten. Shinichi Suzuki sterft op 26 januari 1998 nadat reeds honderdduizenden kinderen viool of andere instrumenten leerden spelen via zijn methode.

 

Suzuki- of moedertaalmethode

De moedertaalmethode is geniaal in haar eenvoud. Ieder kind is bekwaam om op zeer jonge leeftijd de moedertaal te spreken, door naar de ouders te luisteren en hen te imiteren. Ouders moedigen op hun beurt de kinderen aan bij elke kleine vordering.

Door op een identieke manier een muzikale omgeving te creëren, ontwikkelt het kind zijn muzikaal talent. Zo kan ieder kind op zeer jonge leeftijd een instrument bespelen. Door te luisteren naar eenvoudige liedjes leren de kinderen op het gehoor deze muziek te spelen.

Zo leert elk kind in zijn tempo, spelenderwijs in een stimulerende omgeving de universele muziektaal. Wanneer de ouders dan nog deelnemen aan het proces door zelf de lessen bij te wonen en door zelf ook een instrument te leren spelen wordt het aanleren van een instrument voor elk kind een bijzonder prettige en uitdagende ervaring.